7 sfaturi de urmat după o extracție dentară

Una din cele mai des întalnite proceduri în cadrul unui cabinet stomatologic este extracția unei măsele sau a unui dinte. Prin această manoperă dentară practic se îndepartează un dinte din interiorul cavității bucale cu ajutorul unor instrumente chirurgicale construite special pentru acest scop. Bineînțeles, acest proces se petrece sub anestezie ce are rolul de a opri transmiterea durerii în locul în care se efectuează extracția dentară. 

 

Dar ce trebuie să faceți după ce extracția dentară a fost realizată?

1. În primul rând este bine de știut că anestezicul care v-a fost administrat înainte ca extracția dentară să aiba loc poate să vă dezorienteze și totodată să vă scadă nivelul de atenție. Prin urmare este indicat ca în primele ore de la extracție să evitați activitațile care necesită un nivel sporit de concentrare.

2. Încercați să țineți strâns compresa între dinți sau măsele pentru a putea opri sângerarea cât mai repede. Dupa ce se formează cheagul de sange și scoateți compresa încercați să nu-l atingeți pentru a evita îndepărtarea lui și implicit repornirea sângerării. Dacă totuși sângerarea nu se oprește încercați să aplicați comprese cu apa rece pe obraz sau în zona în care a fost facută extracția dentară. În ultima instanță, ar fi cel mai bine să reveniți la cabinetul stomatologic unde v-a fost facută extracția.

3. După câteva ore de la extracție veți putea mânca. Încercați să consumați alimente cât se poate de moi și totodată ar fi cel mai bine să mestecați cu partea opusa locului în care a avut loc extracția dentară. Este indicat ca mâncarea pe care urmează să o consumați în urma extracției să nu fie foarte fierbinte sau foarte rece. Totodată, încercați să evitați alimentele din gama lactate sau băuturile carbogazoase.

4. Pentru a grabi vindecarea în urma extracției dentare este indicat ca cel puțin 24 de ore să evitați fumatul sau consumul de băuturi alcoolice.

5. În măsura în care aveți dureri imediat dupa ce a trecut efectul anesteziei puteți lua niște calmante sau medicamente cu carcater antiinflamatoriu.

6. Cu cât procesul de extracție dentară este mai complicat cu atât este mai mare șansa să vi se umfle zona în cauza sau obrazul. Nu intrați în panică! Aceste umflături se retrag în general în maxim 48 de ore de la extracție. La fel ca și în cazul sângerărilor este indicat să aplicați o compresă cu apă rece pe obraz.

7. Este important ca în urma unei extracții dentare să evitați periajul dentar cel puțin în primele 12-24 de ore. În acest timp puteți să vă clatiți cavitatea bucală cu puțină apă. Ulterior, puteți relua periajul dentar, dar este bine să incercați să nu periați locul de unde a fost extrasă măseaua sau dintele.

Acestea fiind spuse, dacă urmați sfaturile menționate veți scădea considerabil șansele de apariție a unor infecții sau probleme în urma unei extracții dentare. De asemenea, nu uitați să discutați cu medicul stomatolog care v-a făcut extracția dentară, deoarece acesta poate să vă ofere sfaturi personalizate în funcție de gradul de dificultate al acesteia.