- Tratamente
-
by newdent
In general, atunci cand prezinta o afectiune dentara, majoritatea pacientilor intai apeleaza la medicamente – o decizie eronata, iar apoi la un medic stomatolog. Problema actuala este ca pacientii administreaza antibioticele in exces, fara a cere sfatul medicului, crezand ca pot trata singuri o durere de dinti, de cap sau de gat.
Antibioticele reprezinta o clasa de medicamente utilizata in tratamentul afectiunilor infectioase de cauza bacteriana.
Flora microbiana a cavitatii orale este reprezentata de o multitudine de specii bacteriene (biofilm bacterian complex), care in anumite conditii pot determina aparitia unor infectii.
Spre exemplu, un proces carios simplu, asupra caruia nu se intervine prin tratament odontal (indepartare in intregime a tesuturilor dure dentare alterate si aplicarea unei obturatii) se poate complica. Astfel, bacteriile vor migra si la nivelul pulpei, infiltrand-o bacterian si infectand-o. Procesul evolueaza rapid de la nivelul camerei pulpare situate coronar, la nivelul canalelor radiculare. De aici, bacteriile pot infiltra spatiul din jurul apexului (varful radacinii), complicandu-se astfel cu un proces infectios periapical care se poate exterioriza la nivelul mucoasei printr-un abces.
In aceste situatii, tratamentul implica indepartarea tesuturilor dure dentare si pulpare afectate si aplicarea unui tratament local cu antibiotice la nivelul canalului radicular.
Nu este necesar tratamentul cu antibiotic in absolut toate afectarile pulpare. Decizia apartine medicului stomatolog in functie de forma clinica de afectare pulpara. De asemenea, medicul stomatolog poate opta si pentru administrarea unui tratament antibiotic sistemic, daca starea generala a pacientului este alterata (febra) sau pacientul prezinta alte afectiuni generale asociate sau imunitatea compromisa.
In concluzie, pacientii ar trebui sa administreze antibioticele doar cu prescriptie medicala, iar medicul dentist trebuie sa le prescrie doar atunci cand intr-adevar este necesar.