

- Aparate dentare
-
by newdent
Cunoscut si ca “invizibil”, aparatul dentar lingual se monteaza pe fetele orale ale dintilor (pe partea din spate a dintilor) fiind astfel complet “ascuns” privirilor. Tehnica linguala este o optiune excelenta in cazul adultilor si adolescentilor, avand avantaje net superioare aparatelor dentare clasice, mai ales in ceea ce priveste confortul mental, pentru ca aparatul este practic invizibil.
Avantajele aparatului dentar lingual
• Aparatul ortodontic lingual este practic invizibil.
• Fiecare bracket este realizat special pentru dintele pe care va fi montat, astfel incat este redusa sansa de a se dezlipi accidental.
• In cazul aparatelor cu expansiune, avantajul acestui tip de aparat ortodontic il reprezinta dimensiunea redusa si eficienta crescuta a arcului lingual.
• Decalcifierea dentara este mai putin intalnita la aparatete ortodontice linguale si, chiar daca apare, pe fata interioara a dintilor nu prezinta ingrijorari de ordin estetic.
• Elimina riscul deformarii conturului buzelor – efect posibil in cazul bracketilor aplicati pe suprafata vestibulara (exterioara) a dintilor.
• Este redus riscul lezarii tesuturilor moi.
Dezavantajele aparatului dentar lingual
- Cost mai ridicat
- Deteriorarea unui bracket implica niste costuri suplimentare
- Fonatia pacientului este usor perturbata
- Poate determina leziuni linguale
- Durata tratamentului este mai lunga comparativ cu aplicarea aparatului pe fetele vestibulare ale dintilor (exterioare)
Procedura de montare a aparatului ortodontic lingual
Prima vizita la medicul ortodont consta intr-o discutie intre medic si pacient, in care se vor stabili necesitatile si dorintele pacientului, obiectivele tratamentului ortodontic si alegerea aparatului. Aparatul lingual este potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti, indiferent de varsta.
Primul pas in montarea aparatului lingual consta in realizarea amprentelor arcadelor, pe care medicul ortodont le va trimite la laboratorul de tehnica dentara, unde se vor confectiona bracketii personalizati.
In a doua etapa se va lipi fiecare bracket pe dintele corespunzator si cu ajutorul unor elastice speciale se va monta arcul. Acesta va oferi tensiunea necesara indreptarii dintilor.
In functie de particularitatile fiecarui pacient, este posibil sa fie necesari pasi aditionali, cum ar fi extractii sau lucrari restaurative. Pe parcursul tratamentului va trebui sa mergeti la stomatolog la fiecare 4 aptamani, pentru ajustarea aparatului, precum si de fiecare data cand o componenta a acestuia se defecteaza. Dupa scoaterea aparatului ortodontic este necesara purtarea pe o perioada de timp a unui aparat de contentie, pentru a preveni revenirea dintilor la pozitia initiala.
Bracketii aparatului lingual sunt metalici si sunt construiti personalizat, pentru fiecare pacient in parte. Cel mai cunoscut exemplu de aparat lingual este aparatul Incognito. Acesta se realizeaza computerizat, bracketii fiind complet individualizati pentru fiecare pacient. De altfel, pacientului i se poate prefigura rezultatul final al tratamentului, tot computerizat. Avantajelor de mai sus li se adauga si faptul ca, fiind situat lingual, aparatul nu va modifica aspectul buzelor iar riscul unor leziuni bucale este redus.
Cheia succesului in tratamentul ortodontic este comunicarea si cooperarea intre pacient si medic. Va asteptam la cabinetul nostru pentru a primi toate detaliile necesare de la dr. ILINCA BICA si dr. IRINA LULACHE, medici specialisti in Ortodontie si Ortopedie dento-faciala.
dr. Ilinca Bica
dr. Irina Lulache