- Estetica dentara
-
by newdent
Durabilitatea unei coroane dentare este influentata de calitatea structurii dentare si rezistenta bontului dentar, precum si de existenta unor obiceiuri vicioase ce supun dintii la diverse traumatisme, cum ar fi spargerea samburilor intre dinti. Daca lucrarile sunt deteriorate sau nu corespund din punct de vedere estetic sau functional, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul dentist pentru a inlocui vechile coroane dentare si pentru a evita alte neplaceri care pot aparea in timp.
Ce atribute trebuie a indeplineasca o coroana dentara?
- adaptare marginala corecta – la marginile lucrarii protetice (zonele de contact cu dintele) nu trebuie sa existe spatii sau anfractuozitati;
- tot marginal, nu trebuie sa existe semne de carie secundara (apare prin prezenta de spatii marginale, ce retentioneaza alimente);
- in functie de materialul din care este confectionata coroana, prin acesta poate sa transpara o eventuala recidiva de carie (prin indepartarea incompleta a tesuturilor dure dentare alterate), fapt care, iarasi, nu trebuie intalnit.
Din ce materiale sunt confectionate coroanele dentare?
Principalele materiale din care sunt confectionate lucrarile protetice in general, sunt metalul si materialele fizionomice (cele mai frecvente sunt lucrarile metalo-ceramice).
In zona frontala, sunt indicate coroane total fizionomice – ceramica, portelan – intruct zona frontala este o zona estetica, prima obervata la suras sau vorbire.
In zona laterala, se indica lucrari protetice cu o rezistenta mai ridicata – pentru realizarea unei masticatii fara risc constant de fractura – lucrari total metalice sau metalo-fizionomice (cel mai frecvent, intrucat imbina functionalitate cu estetica).
Coroana dentara din zirconiu este recomandata atat pentru dintii frontali, cat si pentru molar si premolar. Aceasta este foarte rezistenta in timp si prezinta o estetica superioara.
Albirea dentara afecteaza lucrarile dentare?
Albirea dentara nu afecteaza in niciun fel lucrarile dentare, indiferent de metoda de albire aleasa, la cabinet sau acasa. Trebuie specificat faptul ca lucrarile dentare isi vor pastra culoarea. Astfel pot aparea discrepante cromatice intre dintii naturali supusi procesului de albire si lucrarile dentare. In cazul in care doriti o albire dentara, aceasta trebuie efectuata inaintea lucrarilor protetice. Acestea se vor realiza dupa albirea propriu-zisa pentru a tine seama de culoarea dintilor obtinuti in urma procesului de albire.
Planul de tratament
In momentul prezentarii la cabinetul nostru, in functie de extinderea traumatismului, medicul stomatolog specialist in protetica dentara, va decide planul de tratament. Astfel, daca defectul este redus, se va realiza corectarea lui prin retrimitere la laboratorul de tehnica dentara in urma efectuarii unor teste functionale si realizarii unor probe de catre medic. Daca lucrarea protetica este compromisa, va fi necesara inlocuirea sa in intregime.