Cum se realizează operația de sinus lift

De multe ori pot există diferite probleme atunci când vine vorba de pregatirea pentru operatia de inserare a unui implant dentar. Acestea sunt relativ comune mai ales în rândul molarilor și a premolarilor din partea de sus a cavitații bucale, adică de pe maxilar. Aici, în urma extracțiilor dentare, a inflamațiilor sau a altor traumatisme, poate apărea resorbția osoasă și prin urmare pierderea din grosime a osului în cauză. Iar dacă grosimea osului devine mai mică de 8 – 9 milimetri, procesul de implant dentar nu mai poate fi realizat. În acest caz, lucrurile se pot rezolva printr-o operație de sinus lift. Acestea fiind menționate, în rândurile următoare vom încerca să vă oferim câteva detalii importante despre această procedură. 

Ce este operația de sinus lift?

Operația de sinus lift reprezintă înlăturarea unei mici bucăți din sinusul maxilar și adăugarea în schimbul acestuia a unui os, artificial sau natural. Scopul acestei operații este îmbunătățirea masei osoase de la nivelul maxilarului pentru a permite realizarea unui implant dentar. Operația de sinus lift este împărțită în două categorii:

sinus lift de tip intern: în cazul unei asemenea intervenții se adaugă o cantitate minimă de os, cu o grosime de până la 2 milimetri;

sinus lift de tip extern: la această procedură se apelează în momentul în care este necesară adăugarea unei cantități mai mari de os;

Cum se realizează operația de sinus lift?

Indiferent de tipul procedurii (internă sau externă), operația de sinus lift include următorii pași:

– realizarea unei incizii pe gingie;

– perforarea masei osoase până se ajunge la membrana sinusului;

– adăugarea masei osoase cu o grosime în funcție de necesitate, între membrana sinusului și maxilar.

Fiind o intervenție relativ invazivă, pacientului îi va fi administrată o anestezie la nivel general. Dupa realizarea operatiei, se asteapta aproximativ 7-9 luni pentru videcare si pentru ca osul necesar sa fie bine consolidat. După această perioadă  se poate insera fără probleme implantul dentar.

Probleme ce pot apărea în urma unei operații de sinus lift

Una dintre cele mai des întâlnite probleme care pot apărea este ca în timp ce se realizează operația să se perforeze mucoasa sinuzala. În acest caz, operația se întrerupe pentru a se lăsa un timp optim de vindecare al acesteia. După vindecare, operația se poate relua fără probleme.

Printre alte complicații ce pot apărea în urma unei operații de sinus lift se numără: infecții sau dureri iar în cazuri mult mai rare, sinuzită. Cu toate acestea, rata de succes a unei operații de sinus lift este de 97%, aceasta manopera depinzand in principal de experienta si pregatirea profesionala a medicului dentist.

Dr. vlad seceleanu

Va asteptam in cabinetul nostru pentru a primi toate detaliile necesare despre operatia de sinus lift de la

dr. Vlad Petrescu Seceleanu

medic specialist Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala si Implantologie, vicepresedintele Asociatiei Romane de Implantologie Dentara, membru European Association for Cranio-Maxillo-Facial Surgery.