Cu toții știm că o parte a femeilor insărcinate trec printr-o mulțime de experiențe mai puțin plăcute pe parcursul celor 9 luni. Printre acestea se numară și durerile de dinți, dureri care pot apărea atât datorită modificărilor fiziologice prin care viitoarele mame trec în această perioadă cât și din multe alte motive. De asemenea, acest tip de durere poate apărea și datorită altor factori precum carii netratate la timp, probleme gingivale, sensibilitate mărita la periere sau chiar fracturi ale dinților.

  Indiferent de problema dentară avută, chiar dacă sunteți însărcinată, trebuie să consultați medicul stomatolog. Acestea fiind spuse, în articolul ce urmează vom vorbi despre posibilitățile de tratament pe care le aveți atunci când vine vorba de durerea dentară în timpul sarcinii, dar și despre cele mai des întalnite probleme ale dinților în această perioadă.

  Factorii cei mai întâlniți care cauzează durerea dentară în timpul sarcinii

  Gingivita de sarcina – aceasta reprezintă un fenomen specific femeilor insarcinate. Afecțiunile gingivale iși fac în general apariția în primul trimestru al sarcinii, până prin luna a treia, datorita unor disfunctii hormonale. De asemenea, acestea pot să atinga cote maxime în prima parte al ultimului trimestru din perioada sarcinii numindu-se tumora de sarcina Partea bună este că în primele zile de dupa nastere această afectiune poate să dispară complet.

  Cariile – conform unor studii, s-a constatat că frecvența cu care se cariază dinții poate crește în timpul sarcinii cu pâna la 25%, mai ales în prima perioadă. Totodată, datorită sensibilitații sporite, cariile netratate pot cauza dureri dentare mult mai mari decât în mod normal.

  Metode de tratament ale durerii dentare în timpul sarcinii

  Atunci cand vine vorba de durerea dentară în timpul sarcinii, pe lânga consultarea medicului stomatolog este bine să luați la cunostința și urmatoarele informații:

  Dacă aveți probleme de sensibilitate sporită sau chiar sângerări ale gingiilor este bine să folosiți o pastă de dinți concepută special pentru dinți sensibili și care totodată poate ajuta la înlăturarea inflamațiilor care apar la nivelul gingiilor. De asemenea, puteți încerca să utilizați și o periuță de dinți cu peri mai moi, fabricați din fibre naturale. Astfel veți scădea șansa ca gingiile dumneavoastră să sangereze.

  Daca aveți carii care vă deranjeaza din ce în ce mai mult, este recomandat un tratament fie cu carcater local, fie prin administrarea unor medicamente care nu afectează sub nici o formă sarcina dumneavoastră, cu acceptul medicului ginecolog.

  Un alt factor care poate aduce dupa sine durerea dentară în timpul sarcinii este infectia dinților. Aceste infecții sunt foarte periculoase, deoarece dacă nu sunt tratate la timp se pot extinde și implicit pot afecta sarcina. Informați de urgență medicul stomatolog despre aceste afecțiuni și totodată nu uitați să mentionați că sunteți gravidă.

  Este ideal ca intervențiile stomatologice să fie evitate pe cat posibil în timpul sarcinii, mai ales în primele trei luni, deoarece această perioada este una foarte importanta pentru dezvoltarea optima a bebelușului. Așadar, este bine să vă asigurați că aveți dinții sănătoși deoarece aceștia pot să fie afectați în timpul sarcinii și implicit să vă provoace dureri.

  Vă recomandăm să consultați medicul stomatolog în timpul sarcinii în mod constant, mai ales dacă observați că aveți diferite probleme care vă cauzează dureri dentare.

  Formular programare

  Completeaza formularul si programeaza-te la o consultatie specializata.

  X
  Vreau o programare!