

- Diverse
-
by newdent
Relatia medic-pacient este esentiala in dinamica activitatilor terapeutice din stomatologie. O colaborare buna asigura atat eficienta actului terapeutic, cat si confortul ambelor parti. Primul pas realizat in acest sens este alegerea medicului stomatolog de catre pacient. Ofertele pietei sunt multiple insa nu toate vor corespunde cerintelor si asteptarilor pacientului. In acest sens, exista cateva aspecte pe care acesta trebuie sa le considere inainte de a incepe tratamentul stomatologic.
Iata ce sfaturi consideram a va fi utile :
1. Documentati-va privind specialitatile practicate in cadrul cabinetului stomatologic respectiv.
De multe ori, pacientul stie pentru ce tratament se prezinta – spre exemplu, prezinta un dinte distrus la nivelul coroanei astfel anticipeaza un tratament protetic sau prezinta unul sau mai multi dinti lipsa anticipand aplicarea unor implanturi dentare. Astfel de proceduri terapeutice sunt ideal a fi realizate de catre un medic stomatolog specialist pe ramura respectiva – protetician, respectiv implantolog (pentru exemplele de mai sus).
2. Documentati-va despre cabinetul respectiv – cu siguranta, puteti gasi aceasta informatie pe internet. Este un aspect cu atat mai pozitiv cu cat cabinetul beneficiaza si de un site propriu – demonstreaza interesul pe care acesta il manifesta fata de pacienti prin constata informare a acestora privind noutati ale cabinetului sau lumii medicale stomatologice.
3. Va puteti interesa de personalul medical al cabinetului privind competentele, pregatirea profesionala si participarea continua la diferite cursuri privind tehnicile moderne aplicate in domeniu.
4. Comunicarea cu medicul dentist trebuie sa fie deschisa, bazata pe incredere si respect. Medicul trebuie sa explice pe intelesul pacientului tratamentul pe care il recomanda si sa aiba rabdarea si pregatirea necesara pentru a raspunde tuturor intrebarilor adresate de pacient.
5. Informati-va despre dotarile respectivului cabinet. Acestea trebuie sa corespunda asteptarilor dumneavoastra si sa fie adaptate in conformitate cu tehnologia de ultima generatie.
6. Verificati locatia cabinetului stomatologic! Pare un lucru banal insa asigurati-va ca va este accesibil, de multe ori fiind necesare mai multe sedinte de tratament, in functie de patologia de ordin stomatologic.
7. Interesati-va de costurile solicitate de catre cabinet pentru a va asigura ca acestea corespund preferintelor dumneavoastra.
8. Observati daca sunt indeplinite toate conditiile de igiena prin scanarea cu ochiul liber a indiciilor in legatura cu acest aspect.
9. Asigurati-va ca ambientul este unul placut si ca beneficiati de confort in timpul interventiilor stomatologice. In prezent, tratamentele dentare trebuie sa fie nedureroase, estetice si eficiente!
10. Timpul de asteptare trebuie sa fie cat mai redus. Astfel, din momentul in care ati realizat programarea telefonica si pana cand va asezati pe fotoliul dentar, totul trebuie sa se desfasoare cat mai exact cu putinta, fara a fi necesar sa asteptati cu orele obtinerea unei programari sau inceputul tratamentului.
Pentru inceput, puteti face o programare pentru o consultatie la cabinetul respectiv si astfel va veti forma impresia privind spatiul si cadrul medical
Pentru o buna relatie cu medicul stomatolog curant, este necesara participarea dumnevoastra!
Colaborati cu medicul dumneavoastra stomatolog – relatati concis problemele de ordin stomatologic de care suferiti si respectati in intregime indicatiile pe care medicul vi le recomanda.