- Diverse
-
by newdent
Un diagnostic pulpar si periapical corect inseamna un plan terapeutic corespunzator. Tesutul pulpei se poate inflama si infecta pe intreaga sa suprafata – coroana, radacina, varful radacinii (periapical). AAE (Asociatia Americana de Endodontie) a propus pentru simplificare un set universal de diagnostice, aplicat de catre toti practicienii – medicii stomatologi generalisti sau specialistii endodonti.
DIAGNOSTICE PULPARE
- Pulpa normala – pulpa nu prezinta niciun semn clinic de afectare si raspunde normal la testele de vitalitate. Histologic, pot exista modificari la nivelul sau, ce pot determina o sensibilitate tranzitorie, redusa ca intensitate, la excitanti termici reci.
- Pulpita reversibila – pulpa prezinta semne clinice subiective si obiective de inflamatie care, supuse tratamentului adecvat, se vor remite, pulpa revenind la starea normala. Pacientul resimte discomfort la rece sau dulce, care dispare in cateva secunde de la incetarea actiunii excitantului. Etiologia unei pulpite reversibile poate fi: sensibilitatea dentinara, carii, restaurari coronare de tip obturatie profunde, extinse.
- Pulpita ireversibila simptomatica – pulpa prezinta semne clinice de inflamatie ireversibile, neputand reveni la starea normala. Se realizeaza tratamentul endodontic. Clinic, poate exista durere lancinanta la stimuli termici, durere persistenta, durere spontana neprovocata. Etiologia unei astfel de pulpite este reprezentata de: carii profunde, obturatii extinse, fracture penetrante (ce expun pulpa).
- Pulpita ireversibila asimptomatica – pulpa este inflamata ireversibil, fara posibilitate de revenire la starea normala. Clinic, durerea nu este prezenta si dintele raspunde normal la testele termice de vitalitate.
- Necroza pulpara – pulpa este “moarta”. Dintele nu raspunde la teste de vitalitate si este asimptomatic. Este necesar tratamentul endodontic. Necroza in sine nu determina afectarea tesutului periapical decat in momentul in care apare suprainfectia.
- Dinte tratat anterior – dintele prezinta un tratament endodontic in antecedente.
- Terapie initiata anterior – dintele a fost supus unei interventii endodontice partiale de tipul pulpotomiei sau pulpectomiei partiale – doar pulpa coronara indepartata sau si o parte din cea radiculara.
DIAGNOSTICE PERIAPICALE
- Tesut periapical normal – nu exista sensibilitate la percutia sau palparea dintelui iar radiologic, nu existe semne de afectare.
- Parodontita apicala simptomatica – exista sensibilitatea dureroasa la percutia sau palparea dintelui, durere la masticatie iar radiologic pot exista sau nu semne de afectare periapicala.
- Parodontita apicala asimptomatica – clinic, nu exista simptome, semnele radiologice fiind prezente.
- Abces apical cronic – radiologic, exista de regula radiotransparenta periapicala. Clinic, poate exista putina sau deloc durere, cu eliberare intermitenta de puroi prin intermediul unui traiect fistulos.
- Abces apical acut – durere rapida, spontana, sensibilitate crescuta a dintelui la palpare si percutie, puroi si inflamtia tesuturilor inconjuratoare. Pot sa nu existe semne radiologice. Pot aparea febra, oboseala si limfadenopatii.
- Osteita condensanta – leziune periapicala radioopaca corespunzand unei reactii osoase consecutive unui stimul inflamator redus ca intensitate.
Toate diagnosticele periapicale implica o atitudine terapeutica endodontica corespunzatoare. Pentru o consultatie la un medic specialist endodont va rugam sa ne contactati telefonic la 0741.999.510 / 031.435.98.34 sau prin e-mail la contact@new-dent.ro.