Igiena orala este esentiala pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale si, implicit, a sanatatii generale a organismului! O igiena orala buna previne afectiunile dentare si gingivale prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului – factor determinant, respectiv favorizant.

     

    In ansamblu, asigurarea igienei orale inseamna un periaj dentar corect, ata dentara pentru spatiile interdentare, curatarea limbii, utilizarea apei de gura dar si o alimentatie sanatoasa si renuntarea la vicii precum fumatul.

     

                Periajul dentar se realizeaza dupa anumite tehnici. Acestea sunt variate si se pot indica de catre medicul stomatolog in functie de fiecare pacient – spre exemplu, daca poarta aparat ortodontic sau daca are anumite dizabilitati fizice ce il pot impiedica sa realizeze periajul.

             Cea mai indicata tehnica de periaj este de a realiza, pe fetele vestibulare (exterioare), miscari de periere (“maturare”) dinspre gingie spre dinte (inspre margine incizala la frontali, suprafata ocluzala la laterali). Aceeasi miscare se va realiza si pe fetele orale. Pe fetele ocluzale ale premolarilor si molarilor se indica o combinatie de miscari circulare si verticale. Sunt contraindicate miscarile orizontale care nu prezinta niciun efect de curatire.

               

              Se vor peria grupuri de cate 2-3 dinti, de minim 2 ori pe zi, utilizand o periuta cu peri moi si o pasta de dinti, preferabil cu fluor (previne aparitia cariilor, intarind tesuturile dure dentare).

                Periajul se indica a se realiza la o ora dupa masa, in special in cazul consumului de substante erozive precum produsele acidulate. Imediat dupa consumul acestora, smaltul isi pierde din duritate; calciul si celelalte saruri minerale din saliva ii vor creste rezistenta pana la realizarea periajului, de aceea trebuie lasate sa actioneze eficient.

                Ata dentara se utilizeaza pentru a indeparta resturile alimentare din spatiile interdentare, zone inaccesibile periutei de dinti. Se va utiliza o portiune de aproximativ 40cm care se va rasuci intre degetele mijlocii de la ambele maini, lasand 3-4cm liberi cu care se va curata interdentar. O noua portiune se va derula pentru un nou spatiu interdentar.

     

    Pentru curatarea limbii, se poate utiliza periuta de dinti sau razusa, un instrument special conceput.

     

     

    Apa de gura se utilizeaza pentru a indeparta orice rest alimentar ramas neinlaturat prin periaj. Se clateste viguros cavitatea orala, timp de 30 secunde-1 minut, utilizand strict musculatura, fara miscari ale capului.

     

     

    O alimentatie sanatoasa pentru cavitatea orala o reprezinta consumul cat mai redus de glucide (zahar), acestea fiind subtratul nutritiv ideal pentru dezvoltarea bacteriilor cavitatii orale. Se indica reducerea consumului de alimente colorante pentru a evita aparitia petelor exogene ce vor colora dintii.

     

     Dupa fiecare masa, este recomandat consumul de guma de mestecat fara zahar. Aceasta stimuleaza cresterea fluxului salivar, favorizand curatarea resturilor alimentare.

    Formular programare

    Completeaza formularul si programeaza-te la o consultatie specializata.

    X
    Vreau o programare!