Inserarea implantului dentar este o procedura chirurgicala care implica inlocuirea unui dinte rupt sau deteriorat cu un dinte artificial care va indeplini aceleasi functii ca un dinte obisnuit. Implantul dentar este inserat sub anestezie si este nedureros. Grija dupa amplasarea implantului dentar este foarte importanta, mai ales in privinta alimentatiei. Un alt aspect foarte important este posibilitatea aparitiei unor dureri, tumefactii, edem sau echimoze, daca nu se respecta indicatiile si prescriptiile medicului.

    Aplicati comprese cu gheata pe obrazul pe partea unde s-a inserat implantul, timp de 10-15 minute. Dupa aceasta, pune compresele la frigider sa se raceasca 15 minute si apoi alte 15 minute pe obraz, aceasta activitate fiind recomandata a se efectua tip de aproximatix 4 ore. Astfel se evita formarea edemului (umflarea) si a echimozelor (vanataile). Umflatura post-operatorie este o consecinta normala dupa operatie si nu trebuie sa va speriati. Aceasta va atinge un maxim in 48-72 de ore, apoi va incepe sa scada.

    Luati antibioticele prescrise asa cum v-au fost recomandate, dar numai pe perioada prezentei disconfortului. Cel mai bine este sa incepeti medicatia impotriva durerii inainte ca anestezia sa-si piarda efectul. Pentru disconfort usor sau durere moderata trebuie sa luati 1-2 tablete de Ibuprofen (Nurofen, Rupan, Advil, Motrin) la fiecare 3-4 ore. Nu depasiti 2400 mg in 24 de ore. In plus, puteti folosi un agent analgezic si antipiretic foarte eficient, Acetaminofen (Tylenol Extra Strength, Paracetamol), 1-2 tablete la fiecare 6 ore. Medicamentele pot crea disconfort stomacal. Administrarea lor impreuna cu mancarea va reduce acest efect advers. Nu se va administra aspirina care poate declansa hemoragii.

    Nu va clatiti gura energic cu apa in primele 18-24 de ore. Incepeti clatirea prescrisa (apa de gura speciala – gluconat de clorhexidina 0,12% – sau apa sarata calda) dupa primele 24 de ore si clatiti usor dupa mese si intre mese de 6-8 ori pe zi, cel putin o saptamana.

    Consumati lichide in cel mai scurt timp posibil. Se recomanda sa beti 6-8 pahare cu apa dupa operatie pana seara, la culcare. Evitati sa folositi un pai, deoarece aspiratia poate slabi cheagul de sange si determina sangerare.

    In primele 24 de ore consumati alimente moi care pot fi usor mestecate sau inghitite. Evitati sa mancati sau sa beti lichide sau alimente foarte reci sau fierbinti (cafea, supa, ceai). Evitati alimente tari, condimentate, acide sau greu mestecabile cateva zile. Va recomandam legume fierte, salate sau peste, piureuri, timp de 5-7 zile, pana ce firele vor fi indepartate. Totodată. consumul de produse alimentare fainoase sau dure poate cauza inflamarea zonei. Intotdeauna trebuie sa mestecati pe partea opusa operatiei atata timp cat rana nu este complet vindecata. Nu este grav daca mancarea intra in contact cu locul operatiei, insa va trebui sa clatiti bine cu apa calda, dupa fiecare masa.

    Nu va ridicati buza sau trageti de obraz pentru a privi locul operatiei. Ati putea rupe suturile. Sensibilitatea va scadea de la o zi la alta. Pentru a preveni iritarea sau inflamarea ranii, evitati atingerea ei cu limba sau cu degetele.

    Aparitia unei usoare sangerari sau a unei salive roz este normala dupa operatie. Daca sunteti ingrijorati, aplicati un pliculet umed de ceai ferm in zona operatiei timp de 30 de minute, sau mai mult daca este necesar. Daca rana incepe sa sangereze puternic dupa cateva ore sau zile, trebuie sa va adresati medicului, fara intarziere.

    Evitati perierea si folosirea atei dentare in primele 6 zile in zona operatiei. Dupa 6 zile periati si curatati cu ata foarte delicat. Incepeti sa periati zonele nechirurgicale in ziua urmatoare operatiei. Zona operata trebuie neaparat curatata si ea, insa cu o periuta moale. Nu folositi in aceasta zona periuta electrica sau dusul bucal. O buna igiena orala este esentiala pentru o vindecare rapida.

    Nu fumati, nu scuipati, nu suflati nasul, nu consumati bauturi alcoolice in primele 24 de ore. Aceste actiuni pot intarzia vindecarea, creste disconfortul, determina sangerare si cauza complicatii.

    Odihniti-va cu capul ridicat, dupa operatie, pana seara, la culcare. Nu faceti efort fizic. Intotdeauna ridicati-va incet dintr-o pozitie de odihna pentru a preveni o posibila ameteala. Daca veti sta intins imediat dupa operatie, acest lucru poate duce la cresterea presiunii sangelui in cap. Este mai bine sa stati intr-o pozitie verticala in primele ore de dupa operatie. O plimbare seara va stimula circulatia sangvina si limfatica. Ar trebui sa eviti efortul si exercitiile fizice pentru cateva zile.

    Formular programare

    Completeaza formularul si programeaza-te la o consultatie specializata.

    X
    Vreau o programare!