Ultimul dinte erupt la nivelul arcadelor dentare este molarul 3, cunoscut drept molar sau masea “de minte”. Faptul ca este ultimul care erupe ridica probleme asociate. Eruptia incepe la varsta de 17-18 ani, durata fiind variabila, inclusiv pana la 25 de ani sau mai tarziu.

     

    Exista si situatii de anodontie de molar 3, acesta lipsind complet de la nivelul arcadei prin lipsa mugurelui sau in osul alveolar.

    Problemele ce insotesc eruptia molarului de minte sunt date, cel mai frecvent, de spatiul insuficient la nivelul arcadei. Fiind ultimul dinte ce erupe cronologic, adesea nu beneficieaza de suficient spatiu la nivelul crestei alveolare dentate pentru a-si desfasura normal procesul eruptiv. Astfel, de multe ori, molarul 3 poate ramane inclus partial sau total in osul alveolar.

    • in incluzia totala, prin examenul clinic, se constata mucoasa crestei intacta, neperforata de coroana dintelui; practic, dintele nu este vizibil la nivelul cavitatii orale. EL poate fi, in schimb, observat pe o ortopantomograma (OPG – radiografie panoramica a oaselor maxilare);
    • in incluzia partiala, coroana dintelui strapunge mucoasa, suprafata sa ocluzala fiind vizibila in cavitatea orala.

    Molarul de minte poate erupe in malpozitii usoare, moderate sau accentuate. Astfel, eruptia molarului de minte determina incongruente dento-alveolare cu inghesuire la nivelul dintilor situati mezial de acesta – practic, restul dintilor de la nivelul arcadei isi modifica pozitia fiziologica, ducand la aparitia unor tulburari de ocluzie ce uneori pot fi deosebit de importante (perturba masticatia, fonatia si estetica).

    In cazul unei eruptii defectuoase, poate aparea inflamatie gingivala, gingia de la nivelul molarului 3 devenind tumefiata si congestiva (de culoare rosie).

    Daca molarul erupe partial, igiena orala la nivelul sau va fi deficitara astfel incat retentia de resturi alimentare de la acest nivel va duce la aparitia cariilor ce se pot complica cu afectarea pulpei.

    Eruptia molarului de minte poate asocia dureri dentare sau chiar la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, usoare sau importante.

     

    Particular, se descriu eruptii ectopice ale molarului de minte, acesta erupand in alte pozitii decat cea normala – la nivelul unghiului mandibular, in corpul mandibulei, la nivelul ramului ascendent mandibular. Pozitiile sale pot fi, de asemenea, multiple – verticale, oblice sau orizontale.

    Din toate considerentele de mai sus, cel mai frecvent se recomanda extractia molarului de minte! Ea se poate recomanda si in cadrul unui tratament ortodontic. Orice extractie va fi precedata de o radiografie panoramica pentru a stabili numarul, forma si pozitia radacinilor sale in osul alveolar. In cazul in care acesta nu ridica niciun fel de probleme, molarul de minte se poate mentine pe arcada dentara.

    Procedura de extractie a molarului de minte

    Formular programare

    Completeaza formularul si programeaza-te la o consultatie specializata.

    X
    Vreau o programare!