- Diverse
-
by newdent
Una dintre problemele cele mai des întâlnite în cadrul cavitații bucale este apariția cariilor dentare. Din păcate, acestea afectează un număr foarte mare al populației fiind cât se poate de comune. Dar, cu puțina grija acestea pot fi evitate. Cum se poate realiza acest lucru? Destul de simplu, prin îngrijirea corectă a dinților și măselelor. Dacă totuși ați ajuns să aveți carii, este foarte important să vizitați medicul stomatolog și să apelați la un tratament în concordanță cu tipul și gravitatea cariei. Acestea dacă rămân netratate pot să ducă la afecțiuni mult mai grave printre care se numără și pierderea dinților.
În acest articol vom discuta despre motivele care duc la apariția cariilor dentare, precum și sfaturile și modalitățile care vă pot ajuta la evitarea acestor probleme.
Consumarea de alimente catalogate ca fiind nesănătoase
Dacă vă numărați printre persoanele care consumă alimente ce conțin o cantitate mare de carbohidrați sau produse cu mult zahăr există o foarte mare șansă ca mai devreme sau mai târziu să vă apară cariile dentare. Totodată, la fel de periculoase sunt și produsele alimentare care se lipesc de dinți, deoarece acestea favorizează distrugerea țesutului gros. Printre alimentele care se regăsesc în aceasta categorie se număra: gemurile, ciocolata, produsele pe bază de miere, caramelele, renumitele chips-uri și în unele cazuri chiar și pâinea.
Fumatul și băuturile alcoolice pot duce la apariția cariilor
În cazul în care nu știați, fumul de țigara inhalat poate duce la apariția cariilor. Acesta reduce considerabil producția de salivă din cavitatea bucala și prin urmare scade nivelului de protecție împotriva acizilor care afectează dinții și măselele. Aceeași situație este și în cazul consumului de băuturi alcoolice, acesta afectând în timp smalțul dinților.
Lipsa unei igiene dentare de calitate
Dacă nu vă spălați dinții zilnic, există o șansă foarte mare să apară cariile dentare. Se recomandă spălarea dinților de cel puțin doua ori pe zi. Totodată este recomandată utilizarea aței dentare o data pe zi, dar dacă este cazul aceasta pot fi folosită de mai multe ori. Un alt sfat în ceea ce privește igiena dentară este detartrajul. Ideal ar fi ca o dată la șase luni să vizitați cabinetul stomatologic pentru o asemenea procedură.
Xerostomia sau sindromul gurii uscate
În măsura în care nu este produsă suficientă salivă în interiorul cavitații bucale, riscul de apariție a cariilor dentare crește considerabil. Acest sindrom poate apărea odată cu înaintarea în vârsta sau datorită unor alte afecțiuni precum diabet sau accidente vasculare. Totodată, xerostomia poate fi declanșata și datorită consumului de medicamente sau chiar și în urma unui stres emoțional. Din fericire poate fi combătuta în mai multe feluri, așadar dacă există riscul să vă confruntați cu o asemenea afecțiune este indicat să vizitați medicul stomatolog și să urmați sfaturile pe care vi le oferă.
Acestea fiind spuse, dacă încercați să consumați cât mai puține alimente care conțin zahăr, evitați fumatul și băuturile alcoolice și totodată încercați pe cât posibil să aveți grija de dinții și măselele dumneavoastră printr-o igiena orala strictă, vă garantăm că veți reuși cu succes să diminuați șansele de apariție a cariilor dentare. Totodată, vizitele constante la cabinetul stomatologic pentru un consult general vă pot ajuta să evitați apariția sau evoluția acestora.