

- Diverse
-
by newdent
Obturatia dentara ( “plomba” ) este un tratament odonto-restaurator al cariei sau al unui traumatism dentar. Practic, se indeparteaza orice tesut dentar dur alterat sau fracturat (in principal, smalt si/sau dentina) si se reface pierderea de substanta prin aplicarea materialului de obturatie.
Ce sunt materialele de obturatie?
Acestea sunt materiale speciale, confectionate din substante biocompatibile, foarte apropiate ca proprietati de cele ale structurilor dure dentare. Nu exista un material de obturatie ideal! Toate poseda calitati fizice, chimice si biologice insa fiecare material are anumite indicatii, utilizandu-se in anumite situatii clinice.
Principalul material de obturatie folosit este compozitul. Acesta combina armonios functionalitatea cu estetica. Pe langa acesta, se utilizeaza cimenturile ionomere de sticla, cu caracter provizoriu.
Alte materiale de obturatie sunt ceramica, aurul, amalgamul (de argint) si o serie de materiale derivate ale compozitului.
Amalgamul dentar nu se mai utilizeaza in Romania in timpurile moderne de astazi. Principalul motiv este lipsa completa a esteticii, dezavantaj fundamental in ochii pacientului. De asemenea, fiind metal, determina colorarea gri a dintelui si aparitia galvanismului bucal, pe care pacientul il percepe ca pe o senzatie de arsura.
Acelasi dezavantaj estetic il prezinta si aurul. Ceramica (utilizata cel mai frecvent la restaurari indirecte tip inlay/onlay), desi este un material estetic, are o rezistenta redusa, fracturandu-se usor.
Ce durabilitate are o obturatie?
In general, aceasta poate ramane integra si indemna de la 2 pana la 10 ani in functie de factori precum:
- forma si dimensiunea obturatiei – cu cat aceasta este mai extinsa, cu atat va rezista mai putin;
- calitatea restaurarii;
- igiena orala;
-
obiceiuri vicioase sau parafunctii – roaderea unor obiecte, spargerea de alimente dure sau existenta bruxismului favorizeaza fractura obturatiei.