Sigilarea dentară, soluția optimă împotriva apariției cariilor dentare

Sigilarea dentară este  metoda de prevenție optimă pentru protejarea danturii copilului dumneavoastra și prevenirea apariției cariilor dentare. Pe scurt, sigilarea dentară constă în aplicarea în sanțurile dinților a unui material ce contine fluor, procedura fiind rapidă și nedureroasă.

Cu se realizează sigilarea dentară

Sigilarea dentară este o măsură cu ajutorul căreia se poate preveni formarea cariilor pe suprafețele dentare care au șanțuri sau fosete. Chiar dacă saliva are rolul de a proteja dinții de alimentele care au caracter acid sau lipicios, aceasta nu poate să curețe suprafețele dentare care au diferite șanțuri. Aici intervine sigilarea dentară. Practic se adaugă pe suprafața dintelui un strat cât se poate de subțire de sigilant dentar cu rolul de a preveni apariția plăcii bacteriene și ulterior a cariilor. Acesta odată întărit va proteja cu succes suprafața dentară de potențialele carii. În general, dinții care pot beneficia de sigilarea dentară sunt premolarii și molarii. Se sigileaza fiecare dinte, pe măsură ce erupe. Sigilarea se realizează unde este nevoie, atât la dinții temporari cât și la cei permanenți.

Scopul sigilării dentare

Majoritatea cariilor apar din copilărie și sunt localizate în șanțurile dentare care fiind de dimensiuni mici sunt foarte greu de curățat. De aceea este recomandată sigilarea dentară pentru a putea preveni aceste carii. Astfel molarii și premolarii celor mici vor putea beneficia de o protecție mărita și vor rezista mult mai mult timp.

Vârsta la care se fac sigilările dinților definitivi

Sigilarea dinților definitivi se face la copiii cu vârste cuprinse intre 6 și 12 ani, perioada fiind diferita de la un copil la altul. De aceea, începând cu vârsta de 6 ani este mai mult decât indicat să mergeți cu cel mic în mod constant la un consult stomatologic și totodată să începeți să efectuați procesul de sigilare dentara în primele luni de la apariția dinților definitivi. Ideal ar fi ca sigilările dentare să fie făcute înainte de apariția cariilor. Este de bine de știut că și în cazul în care există carii în stadiu incipient, sigilarea dentară poate fi realizată, dar bineînțeles înainte de asta trebuie îndepărtată caria de pe dinții în cauza.

Avantajele sigilarii dentare

– protejează părțile dinților în care periajul dentar nu este eficient;

– materialul cu ajutorul căruia se realizează sigilarea dentară transformă suprafața dinților într-una cu mai puține inflexiuni și care poate fi mult mai ușor de curățat atât de salivă cât și prin intermediul periajului dentar;

– sigilarea dentară îngroașă peretele de smalț al dinților;

– materialul utilizat la sigilarea dentară are în compoziție diferite substanțe cu caracter anti-bacterian, având astfel un rol protector ridicat;

 

Acestea fiind spuse, dacă copilului dumneavoastră au început să-i iasă dinții definitivi și dacă totodată doriți ca micuțul să beneficieze de o protecție mărită a dinților este indicat să apelați la sigilarea dentară. Astfel acesta va putea avea dinți mult mai sănătoși și totodată mult mai rezistenți.

În continuare, dacă sunteți interesat să aflați mai multe detalii despre metodele de igienă și protecție ce pot fi aplicate asupra dinților copilului dumneavoastră vă invitam să vizitați pagina dedicată pedodonției de pe website-ul nostru.