• Diverse
  • by newdent
  • septembrie 1, 2014
  • 0

Cu cat traumatismul dentar este mai important, cu atat si tratamentul va fi mai complex. In cazul unui dinte fracturat va trebui refacuta lipsa de substanta dura dentara, iar daca este compromisa si pulpa radiculara, se realizeaza un tratament endodontic. 

              In cazul unei fisuri, de obicei nu este necesar tratament ci doar o netezire a zonelor anfractuoase pentru a nu determina leziuni la nivelul partilor moi (obraji, limba, gingie).

 

          Structurile dure dentare ii confera dintelui o rezistenta deosebita. Insa, exista anumite situatii in care acesta se poate fisura sau fractura:

  • muscatul dintr-un obiect foarte dur;
  • traumatism direct sau indirect – prin cadere sau prin lovitura;
  • carii profunde, extinse – slabesc rezistenta tesuturilor dure dentare;
  • obturatii voluminoase, vechi, de amalgam.

         DUREREA in momentul fracturarii dintelui poate fi sau nu prezenta. De regula, in cazul unei fisuri, durerea este minima sau inexistenta. Aceasta poate deveni semnificativa prin expunerea pulpei dentare sau poate imbraca aspectul hipersensibilitatii dentinare, la stimuli termici (cald sau rece), prin expunerea terminatiilor nervoase dentinare.

      Durerea poate fi constanta sau intermitenta, prezenta si accentuata in special la masticatie. Pentru combaterea inflamatiei si a durerii se poate asocia medicatie antiinflamatoare si analgetica. Totodata, pot fi necesare si examene complementare de tipul radiografiei pentru a stabili gradul de afectare dentara.

Dintele fisurat sau fracturat nu poate fi tratat de catre dumneavoastra, acasa! Va recomandam sa va prezentati la un medic stomatolog pentru a evita probleme de o complexitate sporita.

           Tratamentul este stabilit de catre medicul stomatolog, in functie de forma clinica a traumatismului.

O scurta clasificare a traumatismelor dento-alveolare:

  • traumatisme dentare – fisura (in smalt sau in smalt si dentina) si fractura (coronara, radiculara, corono-radiculara);
  • traumatisme dento-parodontale – intruzie, extruzie, luxatie, avulsie;
  • traumatisme ale partilor moi – contuzie (echimoza sau hematom), plagi (escoriatii, plagi superficiale, plagi profunde), hemoragii.

           Este posibil ca traumatismul dentar – spre exemplu o fisura – sa nu il observati dumneavoastra “cu ochiul liber”. In lipsa aplicarii unui tratament, dintele poate fi compromis – se poate ajunge la tratament endodontic sau chiar extractie, in functie de complexitatea traumatismului.

        Daca nu va puteti prezenta imediat la un cabinet stomatologic, puteti sa luati un antiinflamator pentru durere sau sa aplicati o compresa rece pe tegument, in dreptul zonei afectate.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Formular programare

Completeaza formularul si programeaza-te la o consultatie specializata.

X
Vreau o programare!